Φυτό δικότυλης υπόστασης  που ανήκει στην οικογένεια  των λεγόμενων  θεϊδών .Η ευδοκίμηση του λαμβάνει χώρα  ως επί το πλέιστον στις τροπικές  περιοχές  της Ασίας  (Κίνα ,Άπω ανατολή ) .Είναι δέντρο αειθαλές ,με ύψος 4-9 μέτρα ,αλλά θεωρείται θάμνος ,γιατί δεν έχει κορμό και διακλαδίζεται πολύ από τη ρίζα του .Τα φύλλα του είναι στενόμακρα ,αβγοειδή και μυτερά στη κορυφή .Μετά την αποξήρανση τους παρακευάζεται το τσάι .Όσο πιο μικρά και τρυφερά είναι τα φύλλα.τόσο πιο διαλεχτή η ποιότητα του τσαγιού .Η συγκομιδή  του γίνεται 3-4 φορές το χρόνο από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο ,ανάλογα με τη περιοχή .Στις τροπικές περιοχές (Σρι Λάνκα,Ινδονησία) ,η συγκομιδή γίνεται όλο το χρόνο .Κάθε φορά όμως αφήνονται πάνω στο φυτό όσα φύλλα είναι απαραίτητα για την αναπνοή και την αφομοίωση . Οι διάφορες ποικιλίες του τσαγιού ( μαύρο,πράσινο,κόκκινο για παράδειγμα ) ,προέρχονται από τον τρόπο και τη μεθοδολογία επεξεργασίας των φύλλων του φυτού . Μετά τη συγκομιδή , τα φύλλα απλώνονται σε σκιερά μέρη οσότου μαραθούν και στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικά ξηραντήρια για τη τελική αποξήρανση . Έτσι γίνεται  η επεξεργασία του πράσινου τσαγιού . Τα μαύρο τσάι προέρχεται από φύλλα που αρχικά έχουν υποστεί ελαφριά ζύμωση  και στη συνέχεια αποξηραίνονται σε μεγαλύτερη θερμότητα . Ακολουθεί  η συσκευασία σε κουτιά από κασσίτερο ή σε ειδικά φακελάκια από ζελατίνα ή πλαστικό .Με τη συσκευασία αυτή προφυλλάσεται από την απορρόφηση ξένων οσμών ,επειδή είναι πολύ ευαίσθητο .
Η  Ινδία ,η Κίνα  και  η Σρι Λάνκα είναι οι κυριότερες  χώρες  παραγωγής  τσαγιού στο κόσμο .Ακολουθούν με πολλή μικρότερη παραγωγή η Ιαπωνία ,η Ινδονησία ,το Πακιστάν .
Το τσάι θεωρείται πολύ τονωτικό αφέψημα .Κυριότερα συστατικά του είναι τεϊνη,η τανίνη ,η θεοβρωμίνη και το αίθεριο έλαιο ,στο οποίο οφείλεται το άρωμα του ,που γίνεται πιο έντονο με το ζεμάτισμα των φύλλων .Περιέχει επίσης στυπτικές ουσίες που δίνουν  στο ρόφημα τη στυφή του γεύση αλλά και το χρώμα του .Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και D .Το αφέψημα των φύλλων είναι  ωφέλιμο  για το στομάχι ,διουρητικό ανακουφίζει και διεγείρει τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου .Η κατάχρηση όμως μπορεί να προξενήσει νευρικότητα ,αυπνία και ταχυπαλμία .
Όσον αφορά το πράσινο τσάι ,ίσως το πιο δημοφιλές από όλες τις ποικιλίες , ο εξιδικευμένος  τρόπος επεξεργασίας του ,επειδή δεν επέρχεται οξείδωση των  φύλλων του ,έχει υψηλή περιεκτικότητα επιπρόσθετα σε πολυφαινόλες και κατεχίνες (ειδικά στην  EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3) ,ουσίες με πανίσχυρη αντί-οξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και παράλληλη προστασία των κυττάρων του οργανισμού . Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει αυτό που λέγεται και γράφεται διεθνώς ,ότι δηλαδή το πράσινο τσάι ενδέχεται να προφυλάσει  και να προστατεύει ( προληπτικά πάντα ) τον οργανισμό του ανθρώπου από μια σειρά προβληματικών και παθολογικών καταστάσεων. Επίσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όσους ακολουθούν προγράμματα διαχείρησης του βάρους καθώς ενισχύει  και επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό και λειτουργεί επικουρικά στο κάψιμο του λίπους ,εφόσον βέβαια η χρήση του συνοδεύεται από μια γενικότερη υγιεινή διατροφή  και στοιχειώδη σωματική δραστηριότητα .Γνωρίστε όλοι το καταπληκτικό πράσινο τσάι της herbalife .

tea